28 Μαρτίου 2014

Αρχαίες Βατίες

Τμήμα οχύρωσης
Η ακρόπολη Βατίες ήταν η μικρότερη από τις τέσσερις αποικίες των Ηλείων στην περιοχή της Κασσωπαίας. Ιδρύθηκε στο τέλος του 8ου με αρχές του 7ου αι. π.Χ. μαζί με την Πανδοσία,το Βουχέτιο και την Ελάτρεια, ώστε να ελεγχθούν οι χερσαίοι εμπορικοί οδοί και οι πλωτές διαδρομές μέσω των ποταμών Αχέροντα, Καλαμά και Λούρου. Η μετακίνηση των εμπορευμάτων γινόταν από την Αδριατική θάλασσα και τις δυτικές ακτές της Ηπείρου, μέσω των ποταμών προς την κεντρική Ήπειρο και από εκεί προς τη Θεσσαλία και την νότια Ελλάδα.  

Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης βρίσκονται κοντά στο χωριό Ριζοβούνι του Ν.Πρέβεζας και από υπολείμματα οικισμών στη γύρω περιοχή φανερώνεται ότι προϋπήρχε οργανωμένη ζωή από την εποχή του Χαλκού. Αν και η πόλη είναι η μικρότερη από τις τέσσερις αποικίες, είναι ωστόσο ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της θέσης της, καθώς βρισκόταν πάνω στον οδικό άξονα που οδηγούσε προς το μαντείο της Δωδώνης.
Το 343 π.Χ. η πόλη κατελήφθη από τα μακεδονικά στρατεύματα του Φιλίππου Β', όπως συνέβει και με τις άλλες αποικίες των Ηλείων, και η διοίκησή της παραδόθηκε στον βασιλιά των Μολοσσών Αλέξανδρο Α', ως συμμαχικό δώρο.Στη διάρκεια της ιστορίας της αποτέλεσε και μέλος του Κοινού των Ηπειρωτών.
Η ακρόπολη καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα του Αιμίλιου Παύλου κατά την εκστρατεία του 168-167 π.Χ. και ερημώθηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης το 31 π.Χ. και την υποχρεωτική μεταφορά του πληθυσμού. Από τη θέση της ακρόπολης περνούσε και τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου που τροφοδοτούσε,από τον Άγιο Γεώργιο, με νερό την Νικόπολη. Πιθανόν,λοιπόν,οι Ρωμαίοι να έδωσαν ξανά ζωή στην περιοχή.
Σήμερα,χωρίς να έχουν γίνει οργανωμένες προσπάθειες ανασκαφής και ανάδειξης, έχει διασωθεί ένα τμήμα των τειχών στα οποία διακρίνονται και προσθήκες-βελτιώσεις των ρωμαϊκών χρόνων. Από την έκταση που περικλείουν τα τείχη υπολογίζεται ότι ο εντός των τειχών πληθυσμός ήταν περίπου 2000 κάτοικοι. Επίσης φαίνονται τα ερείπια της κεντρικής πύλης ,καθώς και άλλων δυο βοηθητικών θυρών. Στην ομαλότερη πλευρά του τείχους υπήρχε ενίσχυση με 6 πύργους.
Στο εσωτερικό της ακρόπολης φαίνονται και τέσσερις λαξευμένες σε βράχο δεξαμενές,που εξασφάλιζαν την επάρκεια νερού σε περιόδους πολιορκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου